Fred Langstraat tuinen legt tuinen aan voor mensen met dementie

Op donderdag 17 april 2014 werden de Belevingstuinen op woonpark Eckartdal in Eindhoven geopend. De tuinen zijn aangelegd voor oudere bewoners met een verstandelijke beperking en psychogeriatrische problemen. De aanleg en inrichting van de Belevingstuinen is gefinancierd door de ’Vrienden van Lunet zorg’. Het aanleggen van de belevingstuinen is een groot succes gebleken. Nu bijna een jaar later maken de bewoners dagelijks gebruik van de tuin om herinneringen op te halen aan vroeger en terug naar de jeugd te gaan.

 

Nostalgische banken, kleurige en geurige planten en bloemen, fruitbomen, een Maria-altaar, waslijnen met wasgoed aan knijpers en een ouderwetse waterpomp; in de tuinen waan je je al snel terug in de vorige eeuw. Dat is ook precies de bedoeling: herinneringen ophalen aan vroeger en terug naar de jeugd. Verder spelen geuren en kleuren een belangrijke rol en zijn de tuinen zo ingericht dat de bewoners veilig en prettig naar buiten kunnen.

De achterliggende gedachte is dat buiten zijn in een fijne, herkenbare omgeving leidt tot minder stress, minder depressie en een langere gezondheid. Je beleeft er de seizoenen duidelijker en meer beweging en buitenlucht zorgen voor een betere lichamelijke en psychische conditie.

 

De aanleg en inrichting van de Belevingstuinen is gefinancierd door de ’Vrienden van Lunet zorg’, Peter Roosenburg, H.M.H. de Werdt, Algemeen Welzijnsfonds, Fonds Sluyterman van Loo, Fonds NutsOhra, Kattendijke Druckerstichting, DELA Goededoelenfonds en Fred Langstraat Tuinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *